Πρωτεΐνη σε σκόνη / Protein Powder

Όλοι όσοι βρίσκονται συχνά στον χώρο του γυμναστηρίου έχουν σίγουρα δεί στα αποδυτήρια ή ακούσει τους λίγο πιο «πορωμένους» να συζητούν για τα πρωτεϊνικά ροφήματα που καταναλώνουν.Tι προτιμούν, ποια εταιρεία, τι γεύση κλπ. Αν δεν έχεις ασχοληθεί με τον κλάδο των συμπληρωμάτων όλα αυτά σου φαίνονται κινέζικα. Μιας και η πρωτεΐνη σε σκόνη αποτελεί το νούμερο ένα σε χρήση συμπλήρωμα διατροφής! Πάμε να δούμε τώρα μερικές πληροφορίες για την πρωτεΐνη σε σκόνη!

Οι μορφές της πρωτεΐνης σε σκόνη.

Η πρώτη μορφή πρωτεΐνης σε σκόνη είναι ο ορός γάλακτος γνωστός και ως ( Whey ).

Ο ορός γάλακτος είναι κατά πολύ ανώτερος από όλες τις άλλες μορφές της πρωτεΐνης, έχει το πληρέστερο προφίλ αμινοξέων για την ανάρρωση και το χτίσιμο των μυών, τον ταχύτερο χρόνο απορρόφησης καθώς και την μεγαλύτερη ΒΑ ( βιολογική αξία ). Η σκόνη ορού γάλακτος αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την συμπλήρωση πρωτεΐνης στην διατροφή μας.

Η δεύτερη μορφή πρωτεΐνης σε σκόνη είναι η φυτική.

Με πηγές απο σόγια, ρύζι, βρώμη, κάνναβις, μπιζέλι κ.α απευθύνεται κυρίως σε όσους έχουν κόψει το κρέας τα γαλακτοκομικά και ο,τι παράγεται απο ζωο ( vegan ή vegeterian ). Συνήθως έχει περίεργη γεύση ενώ αρκετές φορές μπορεί να είναι και δυσάρεστη ( ειδικά αν είστε συνηθισμένη σε σκόνη ορού γάλακτος). Το προφίλ αμινοξέων της φυτικής πρωτεΐνης ειναι ελλειπές σε σχέση με τον ορό γάλακτος, και λόγω της κακής απορρόφησης της χρησιμοποιείται πιο σπάνια.

Η τρίτη και τελευταία μορφή πρωτεΐνης σε σκόνη είναι η Καζεΐνη.

Η Καζεΐνη αποτελεί μέρος του γάλακτος και μάλιστα το μεγαλύτερο. Η βασική διαφορά με τον ορό είναι ο ρυθμός απορρόφησης από τον οργανισμό. Η καζεΐνη απορροφάτε πολύ αργά και σταθερά από τον οργανισμό γι αυτό και προτείνεται σαν ρόφημα πριν τον ύπνο έτσι ώστε να παρέχει στον οργανισμό σταθερές ποσότητες πρωτεϊνών καθ’ όλη την διάρκεια του ύπνου και να μην μπει το σώμα σε φάση καταβολισμού.

Αφού είδαμε τις μορφές της πρωτεΐνης, ας δώσουμε και κάποιες πληροφορίες παραπάνω για τον ορό γάλακτος.

Ο ορός γάλακτος διαχωρίζεται σε τρεις διαφορετικούς τύπους:

ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΈΝΟΣ - ΑΠΟΜΟΝΩΜΈΝΟΣ - ΥΔΡΟΛΥΜΈΝΟΣ.

Ο συμπυκνωμένος ορός γάλακτος περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες γύρω στο 70% – 80%, ενώ η υπόλοιπη σύνθεση ειναι απο λίπος, υδατάνθρακες και λακτόζη. Παράγεται με την διαδικασία της διήθησης και έχει την πιο ωραία γεύση απο τις πρωτεΐνες ορού γάλακτος. Συστήνεται σε αρχάριους αθλητές και σε αυτούς που ψάχνουν κάτι πιο οικονομικό για συμπλήρωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος.

Ο απομονωμένος ορός γάλακτος εχει πάνω απο 80% πρωτεΐνη και μπόρει να φτάσει έως και 90% – 95%. Προέρχεται με την διαδικασία της μικροδιήθησης και είναι ανώτερη πρωτεΐνη ορού γάλακτος απο τον συμπυκνωμένο επειδή απορροφάται γρηγορότερα. Έχει ελάχιστο ποσοστό λακτόζης ή και αρκετές φορές καθόλου. Χρησιμοποιείται απο άτομα που ακολουθούν διαίτα ή διατροφή χαμηλή σε ζάχαρη – υδατάνθρακες διότι εχει χαμηλότερο ποσοστό απο τον συμπυκνωμένο ορό. Συνήθως λαμβάνετε μετά την προπόνηση για καλύτερη αφομοιωσιμότητα ή κατα την διάρκεια της ημέρας.

Το υδρόλυμα ορού γάλακτος είναι η ακριβότερη μορφή ορού γάλακτος, αλλά και η καλύτερη. Παράγεται απο τον απομονωμένο ορό γάλακτος με υδρόλυση η οποία είναι μια ενζυματική προ-πέψη της πρωτεΐνης ορού γάλακτος για χαμηλού μοριακού βάρους πεπτίδια. Συνήθως εχει περιεκτικότητα περίπου 90% σε πρωτεΐνη, και λίπος λακτόζη και υδατανθρακες 1% ή και πιο κάτω. Είναι το καλύτερο συμπλήρωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος που μπορείτε να αγοράσετε.

Όταν πρόκειται για αύξηση μυικής μάζας και καύσης λίπους, η πρωτεΐνη αποτελεί τον βασιλιά των διατροφικών στοιχείων, και η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι η καλύτερη από όλες τις άλλες μορφές πρωτεΐνης.

Write a comment
Επιστροφή